/ Projekt

DIK i form för framtiden

Fackförbundet DIK ville uppfattas som ett förbund i framkant. Med hjälp av X4 fick de en ny grafisk profil.

Logotyper skapas ofta med enbart en färgsättning. I DIK:s grafiska profil är logotypen dynamisk och fungerar dessutom som en illustration. I den bildsatta versionen av logotypen möter Roslins målning ”Damen med slöjan” det binära talsystemet. Det fångar mötet mellan kulturtradition och modern teknik som många DIK-medlemmar jobbar med.

Den röda färgen behölls vid profilbytet och är, i kombination med svart, huvudsaklig färg. Som komplement används en varm färgskala. Pilformen som finns i logotypen återkommer på olika sätt genom hela profilen. Bland annat i broschyrer, där omslagen fått en stansad pil.

Tidigare hade DIK setts som »stolta kulturarbetare, vetgiriga och bildade« men också som »lite mossiga och otydliga«. Den senare bilden ville förbundet bryta. X4 fick ledorden »tydliga, rakryggade, inspirerande, flexibla, kreativa och stolta« att arbeta efter.

Karin Linder, förbundsordförande i DIK, betonar hur viktig den nya formgivningen är för förbundet.
– Den betyder att vi markerar en förflyttning framåt, säger hon.

Elisabet Blomberg, DIK:s kommunikationschef, tycker det är skönt att ha en logga som fackförbundet känner sig hemma i, som är tydlig och syns, och som visar vad fackförbundet står för.
– Den blir ett stöd i vår verksamhet och det är det man vill, säger hon och betonar att den grafiska profilen blir till stor hjälp för att kommunicera vad fackförbundet vill nå ut med.

Det här är DIK
Vad: Akademikerfacket för kultur och kommunikation. DIK ingår i Saco.
Medlemsantal: 22 000.
Vilka: Medlemmarna har akademiska utbildningar med fokus på informationskompetens, kultur, källkritiskt kunnande, digital spetskunskap och kunskap om kommunikation.

TAGGAT MED:
/