/ Projekt

Anrik tidning fick nytt namn och ny profil

Branschtidningen Restauratören heter sedan i april Besöksliv. X4 deltog i namnprocessen och har skapat tidningens nya logotyp och grafiska profil.

Nyhetstidningen Restauratören har funnits sedan 1916. Namnet har varit svårt att stava och 2012 är det inte många som vet vad en restauratör gör. När ägaren SHR bestämde sig för att byta namn hakade tidningen på och heter sen i april Besöksliv. 

Besöksliv vänder sig till läsare inom hela besöksnäringen, vilket det nya namnet anknyter till.
– Som helhet signalerar namnet gemenskap. Ändelsen liv för dels tankarna till näringsliv, vilket är bra då vi vill vara en tung näringslivstidning, dels nöjesliv, vilket också speglar branschen som vi bevakar, säger chefredaktören Ninni Dickson.

Den orangea färgen behölls för igenkänningen. I övrigt har logotypen och profilen fått ett helt nytt uttryck av Fredrik Söder, formgivare på X4.

V:et i Besökslivs logotyp är vinklad som en pil, och signalerar rörelse framåt. Pilen symboliserar en tidning som ligger i framkant och som alltid pekar på branschens viktigaste frågor. Pilen återkommer som grafiskt element på olika sätt i tidningen, profilmaterialet, annonser och som mönster på tygkassar och andra presentartiklar.

Tidningar är starka varumärken som syns i många olika sammanhang och på flera arenor. Något som redaktionen på Besöksliv är väl medvetna om. Det nya namnet och profilen lanserades på branschmässan GastroNord, där allt från tablettaskar till kockrockar blev en del av lanseringen. X4 tog fram presentartiklar, dekor till montern, vepor, rollup med mera.

Tävlingen Vassaste Kocken, mentorprogrammet Kulnet och utmärkelsen Hall of Fame är dottervarumärken till Besöksliv och omfattas också av den nya profilen och har fått egna logotyper.